Dweilen met de kraan open

Volgens mij zijn we allemaal enigszins geobsedeerd door ons eigen uiterlijk. Als ons haar niet geknipt is zoals we dat in ons hoofd hadden vinden we dat vreselijk, of we vinden dat we zonder mascara de deur niet uit kunnen, of dat bepaalde kledingstukken of kleuren ons absoluut niet staan. Wat me altijd opvalt bij anderen als ze zoiets zeggen, is dat ik het verschil nooit zo groot vind. Mijn vriendinnen zien er altijd ongeveer hetzelfde uit, ook als ze een ander kapsel hebben of met een rokje aan. Blijkbaar spelen ons hoofd en de onveranderlijke onderdelen van ons lichaam nogal een dominante rol in het geheel.

Dat betekent dat dat bij mij waarschijnlijk ook zo is: ik kan eyeliner op doen, mijn best doen op mijn kleding en zelfs hakken aandoen, maar het blijft ongeveer op hetzelfde neerkomen. Het is dweilen met de kraan open: aan dit hoofd en lichaam zit ik vast.

Hoe dat tegelijkertijd een teleurstelling én een bevrijding is. Er is dus niet zo veel reden om te dweilen, ik kan mijn tijd gewoon in leuke dingen steken. Deze gedachte praat het goed dat ik vandaag weer geen make-up op doe, mijn fijnste trui aantrek en die lekkere gympen. Janneke ben ik toch wel.

3 Comments

 1. Hi JANNEKE, wat had je n leuk optreden in de Open Bac. Fris en helder nuchter en komisch. Denk?
  Ik was die Westtfries die in de zaal zat. Ik zit in t 3e jaar v e cabaretopleiding en wil later cabaretière worden. Heb je nog tips?
  Verzoek: heb je die scriptie over humor nog en zou ik die mogen lezen svp? Ik heb n Humorworkshop bedacht.
  Hartelijke groet, Martha

  1. Hoi Martha,

   Leuk, dank je! Mijn scriptie kan ik zo snel even niet terugvinden, staat blijkbaar niet meer in mijn computer. Ik ga later nog even zoeken… Wat ik nog weet is dat ik een theorie gebruikte van Raskin (uit de taalfilosofie-hoek), over dat humor altijd 2 scripts bevat en dat er dan een punt is waarop je switcht van het ene script naar het andere.

   De enige tip die ik heb zou zijn gewoon veel schrijven en veel spelen, ook buiten de opleiding. En verder vooral niet te veel naar iedereens adviezen luisteren maar je eigen weg vinden.

   Groetjes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *